Maija Holma

Akateeminen osaaja ja ympäristö- ja luonnonvarataloustieteen asiantuntija

Koulutukseltani olen maatalous- ja metsätieteiden tohtori. Väittelin Helsingin yliopistossa ympäristö- ja luonnonvarataloustieteen oppiaineesta vuonna 2020. Tutkin väitöskirjassani lohenkalastuksen taloudellisesti optimaalista säätelyä. Menetelmänä käytin bioekonomista mallinnusta kuvaamaan kalastajien toimintaa ja ikärakenteisia eläinpopulaatioita. Matemaattisen mallin avulla pystyin optimoimaan sekä taloudellisia että ekologisia tekijöitä yli ajan.

Lisäksi olemme julkaisseet useita tutkimusartikkeleita Nordic Centre for Research on Marine Ecosystems and Resources under Climate Change (NorMER)-huippututkimusverkoston voimin. Tutkimustyön ohella olen opettanut monilla ympäristö- ja luonnonvarataloustieteen kursseilla.

Työkokemukseni kansainvälisessä tutkijayhteisössä ja opettajana ovat antaneet minulle kyvyn tarkastella asioita monelta kannalta, kerätä tietoa ja muodostaa synteesi nopeasti sekä ennen kaikkea ymmärryksen siitä, etteivät asiat ole yleensä mustavalkoisia.

Täältä löydät lisätietoa tutkimuksistani:

Väitöskirja: Bioeconomic analysis of conflicting interests in the Baltic salmon fisheries
Helsingin yliopiston tutkimustietokanta
ResearchGate

Google Scholar

Puutarhuri, yhteisöviljelyn ja ravinnekierrätyksen asiantuntija

Pitkäaikainen haaveeni puutarha-alan opinnoista toteutui syksyllä 2019, kun aloitin tutkimustöiden ohessa luomupainotteisen puutarhatuotannon opinnot. Suoritin puutarha-alan perustutkinnon Keuda Saaren kartanolla ja valmistuin puutarhuriksi syksyllä 2021. Suoritin kesällä 2022 myös biodynaamisen viljelyn johdantokurssin.

Innostava ja laadukas opetus rohkaisi minut ottamaan vastaan puutarha-alan töitä jo opiskelujen aikana. Aloitin keväällä 2020 Jalotus ry:n ylläpitämän yhteisöviljelmän viljelykoordinaattorina ja kompostointikokonaisuuden vastaavana Keravan kartanolla. Alkuun olin töissä Ympäristöministeriön rahoittamassa Ravinnekierrätys-hankkeessa, ja vuodesta 2022 alkaen olen tehnyt viljelykoordinaattorin töitä yrittäjänä.

Jalotus ry:n sivuilta löytyy paljon yhteisöviljelyyn ja ravinnekierrätykseen liittyviä aineistoja, joissa minäkin olen mukana:

Viljelytoiminnan esittelyvideo työhevoskylvöjen lomassa 15.5.2021

Jalocast S01E01: Biojätteen kompostointi

Jalocast S01E02: Kuivakäymälät

Jalocast S01E03: Puutarhajätteen hyödyntäminen

Yhteisöviljely on herättänyt paljon kiinnostusta. Minua on haastateltu seuraaviin julkaisuihin: Tammen kustantama Heidi Haapalahden kirjoittama Luomutarhuri-kirja, Viherpihan 8/2022 Vihertöissä-palsta ”Viljelykoordinaattori Maija Holma: Kaikenlainen kasvu kiehtoo” ja Maatiainen-lehden 3/2022 artikkeli ”Yhteisöviljelmällä opitaan puutarhan hoitoa ja nautitaan sadosta”.

Olen kirjoittanut seuraavat artikkelit yhteisöviljelystä: Luomulehti 3/2022 ”Hyvä kasvaa yhteisöviljelmällä” ja Maatiainen-lehti 1/2022 Anni-Mari Anttolan kanssa kirjoittamani artikkeli ”Yhteisöllistä ylläpitoviljelyä Keravan kartanolla”

Nautin ihmisten tuomisesta yhteen

Oivaltavia kohtaamisia olen kokenut seuraavien yhteistyökumppanien kanssa toimiessani: